V našem předchozím článku jsme vás seznámili s vítězi soutěže Pekař junior 2022. Jak jsme slíbili, ve spolupráci s firmou IMPA jsme pozvali tři nejlepší soutěžící na seminář v pekařském centru společnosti IMPA v Plzni. Ze Střední školy Charbulova v Brně za námi zavítal Lukáš Vyhlídal a ze SPŠ potravinářství a služeb Pardubice dorazila Than Thi Huong a Maxmilián Malý. Společnějsme jim představili obě firmy. Za Melvia Trade jsme mluvili zejména na téma kvasy, aroma a stroje a účastníky jsme seznámili s firmou Diosna, kterou v ČR zastupujeme. IMPA pak doplnila informace o přípravě směsí pro pekaře a ukázala naší trojici nové mísicí centrum.
Po dobrém obědě jsme se společně odebrali k praktické části a pustili se do přípravy aroma směsí na následující den (jak jinak než ve fermentoru Diosna) a vypravili se na plánované exkurze. Prvním, a jak se později ukázalo, zlatým hřebem semináře byla návštěva plzeňského pivovaru, místa, kde se zrodila legenda Pilsner Urquell. Poznali jsme historii pivovarnictví, viděli provoz a ochutnali místní pivo (samozřejmě jen plnoletí :)), které se dodnes vyrábí tradiční metodou jako za dob prvního sládka. Zde se naplno potvrdilo tvrzení, že pivo je tekutý chléb.
Po ubytování v hotelu a večeři jsme přejeli do průmyslové pekárny UB Plzeň. Zde jsme se dozvěděli od vedoucího pekárny pana Štěpánka spoustu informací o výrobě kvasů, chleba a běžného pečiva na automatických linkách. Naši mladí pekaři na vlastní kůži poznali rozdíl mezi doposud zažitou ruční výrobou a průmyslovou automatizací. Viděli zde moderní stroje, které zastanou lidskou práci a s tím spojenou potřebu odborníků s technickým vzděláním, ale také s praktickými a manažerskými zkušenostmi.
Druhý den nás čekala exkurze do řemeslné pekárny Dobřany, kde nás přivítal majitel pekárny, pan Fonhauser, jenž nám dovolil nakouknout pod pokličku a odhalit tajemství výroby tradičního Dobřanského pecnu. Seznámil nás nejen s ruční výrobou pekařských a cukrářských výrobků, ale přidal i spoustu důležitých a cenných rad pro začínající pekaře. Doufáme, že zjištění, co vše musí v dnešní době zvládnout majitel pekárny a cukrárny, neodradí naše mladé pekaře od realizování jejich snů.
Následně jsme se přesunuli zpět do prostor firmy IMPA, abychom se mohli pustit do výroby chlebů a pečiva z předem připraveného aroma. Po celou dobu semináře bylo zajištěno skvělé pohoštění z grilu Vlasty „Kutila“, které bylo pomyslnou třešničkou na dortu. Doufáme, že byl tento dvoudenní seminář pro účastníky přínosný, ale i zábavný, a přejeme našim mladým pekařům, ať se jim splní jejich vize a sny, a těšíme se na další ročník soutěže juniorů!