Melvia pozvala nejlepší pekaře juniory do Isernhagenu a Osnabrücku

Melvia pozvala nejlepší pekaře juniory do Isernhagenu a Osnabrücku 2000 1333 Vita

Vítězky soutěže „Pekař roku 2018 – junior“ se od pondělí 9.4. do středy 11.4. zúčastnily exkurze v Německu, kterou získaly od společnosti MELVIA TRADE s.r.o. jako jednu z cen.

V pondělí dopoledne odjely z Pardubic do Isernhagenu studentky Klára Kalvodová ze Střední školy potravinářské, obchodu a služeb Brno, Veronika Kovaříková ze Střední školy hotelové a služeb Kroměříž a Kateřina Herčíková ze Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice. Po náročné dlouhé cestě je čekala dobrá večeře a pak odpočinek před vlastní exkurzí. Hned v úterý ráno byl totiž připraven bohatý program v testovacím centru IsernHäger (ISH).

Ráno nás nejdříve pekařský technolog společnosti Diosna Ing. Milan Vrzal seznámil s vybavením laboratoře, pekařského centra – různé druhy fermentorů, mísící stroje, obsluha kynárny a pece. A pak už rychle do bílého, navažovat, míchat, tvarovat, péct. Děvčata upekla ciabatty s obsahem žitného nebo pšeničného kvasu ISH, chléb pšenično-žitný se žitným kvasem ISH, chléb AromaHäger s přídavkem vařeného aroma.

Odpoledne nás čekala trocha teorie, prezentace technologií ISH – chlebové kvasy, pšeničné předstupně a aroma technologie. Následně proběhla příprava na den další, prezentace o výrobě hnětačů Diosna a navečer smyslové hodnocení výrobků.

Po večeři jsme přejeli do Osnabrücku, kde jsme ve středu ráno navštívili výrobní závod společnosti Diosna.

Vidět výrobu hnětačů byl opravdu velký zážitek, od malých laboratorních, až po velké se spodním vyprazdňováním. Zajímavá pak byla především ruční výroba unikátních spirál a mísících nástrojů pro Wendelův hnětač.

Odpolední cestu domů jsme následně všichni absolvovali unavení, avšak plni zážitků, dojmů a spokojenosti.

Věříme, že se našim nejlepším pekařkám exkurze líbila, a že nabyté vědomosti jistě zúročí nejen při závěrečných zkouškách, ale i v budoucnu v pekařském oboru.